Three different moods for three distinct spaces at Victor Restaurant

Three different moods for three distinct spaces at Victor Restaurant

Hotel Le Germain Mercer Street invited the design team to transform Victor, its on-site restaurant. With the multitude of surrounding condos, this district is quickly becoming a neighbourhood in its own right - within five years, almost 40,000 people will live within a two-block radius- and Le Germain wanted Victor to become a destination for morning coffee, business lunches, and late-night dining.

Interior Designer: Allen Chan, ARIDO

Design Firm: DesignAgency

Design Team: Joanna Breda, ARIDO

Photographer: Lisa Petrole

Victor Restaurant

With the redesign, Victor has a distinct and cohesive brand identity. Now, a highly fluid space comprises a dining area with leather banquettes, a chef's table in a side alcove and open counter beyond, an intimate bar-lounge, and a cafe with communal harvest table - all of which meld and transition seamlessly into the hotel's lobby, which the hotel also redesigned to compliment the new hospitality space.

Custom-designed, specialty lighting was central to setting a new ambiance - one that is approachable, universal, and versatile enough to attract both hotel guests, daytime business visitors, corporate event goers, and special occasion groups taking part in the city's adjacent entertainment district for concerts, theatre, screenings, and more.

To impart a sense of vitality and character to the restaurant, the design team hung a custom-designed chandelier of brass tubing strung with white globes, layered and rotating at different angles. The eye-catching fixture swoops above diners and is visible from the street, drawing interest from passersby. It glows in contrast to the gravel-grey ceiling, and visually drops the ceiling height to a more intimate level.

Victor Restaurant 2

Entering the intimate lounge, hanging wall lights made from brass tubing and white globes maintain a connection to the feature chandelier in the dining room. LED-lit shelves are artfully decorated with crystal, silverware, and bronze and gilt chargers, and deco lamps line the bar to give extra lighting for guests. Even the inevitable television monitors disappear into smoky mirrors when not in use.

In the cafe, a bright palette creates an airy, daytime feeling. White marble counters and a fluted barista station with a glass display case heighten luminosity. Discreet rows of pendant lighting hang over the harvest table and add to the guest experience.

Throughout, fabrics and materials were chosen for their ability to absorb and reflect light, including bronze accents, natural stone, warm wood shelving and millwork, plus playful patterned concrete tiling in the cafe floor, soft sage green tabletops, and serpentine banquettes upholstered in tufted, peacock-blue waxed leather.

This project also recieved an ARIDO Award of Merit in the 2018 ARIDO Awards. 

Allen Chan

More from this author

Allen Chan

view profile

Related