The vibrancy of South African visual culture informs this Nando's location

The vibrancy of South African visual culture informs this Nando's location

Every Nando's location is unique, and with over 1200 open around the world, it proves to be an exciting challenge for any designer to create a one-of-a-kind identity while maintaining the Nando's soul and brand.

Interior Designer: Olga Evstifeeva, ARIDO

Design Firm: Stoa Design Collective

Photographer: Steve Tsai

This 70-seat Nando's location is a celebration of South African colour and craft layered within an already charming building on Queen Street East. Stoa Design Collective wanted to create a laid-back atmosphere which would welcome beach goers and the close-knit community that makes up the Beach Village in Toronto.

This restaurant project was an exploration of colour and pattern blocking, along with interpretations of traditional African weaving techniques while reusing the raw identity of the envelope. The design team preserved the existing historical raw brick walls of the space as a backdrop to the overall design, layering on new tin ceilings with vibrant South African personality. Local collaborations with artists and fabricators, as well as the incorporation of South African-sourced art and products, enabled us to create a space with authenticity at the forefront, where wood is wood and leather is leather, and most importantly, craftsmanship and detail is cherished.

To create multiple experiences in one space, the design team created distinct dining zones defined by furniture, lighting, and art - each offering something special. Leather tufted banquettes run along the exposed brick walls and are complemented by custom copper light fixtures and wall art respectively. Along the storefront, tall windows open to the busy street allowing for indoor/outdoor bistro style dining in summer months. Curved bench seating pods, each with a stunning South African-made beaded light fixture, occupy the central space, while a counter height round table with an oversized custom dome pendant hangs front of the open kitchen.

Playful African-inspired textiles, colours, and textures reinforce the vibrancy of South African visual culture while attaining a level of sophistication for the brand that is reminiscent of their European ventures. The carefully selected materiality and thoughtful planning throughout the restaurant creates a well-balanced aesthetic and flow and retains the eclectic and vibrant attitude of the brand.

Related