Open Text Reading redesign completed despite differences in space and time

Open Text Reading redesign completed despite differences in space and time

OpenText’s vision was to create a major European Hub at their Reading, UK premises. The project consolidates two sites and expands OpenText’s current occupancy from two to three floors, linking to the ground floor for greater brand presence, as well as greater access to natural light and exterior views (including the protected wetlands nearby) which contribute to employee health and wellbeing.

Interior Designer: Lisa Fulford-Roy, ARIDO

Design Team: Winnie Leung, ARIDO; Erin Armstrong, ARIDO; Mhay Trinidad, Intern, ARIDO

Design Firm: HOK

OTR

Intended to accommodate more client interaction and consistent employee experience, OpenText focused on expanding the reception area, adding an executive boardroom and lounge, designing a technology-enabled meeting complex and integrating employee social gathering space and food services.

The existing stair was reactivated to encourage employee activity and vertical circulation. The ground floor incorporates several informal meeting spaces to encourage collaboration away from the quieter work areas on the first and second floors. As a refresh of the first and second floor had been recently completed, existing elements were incorporated with the new workplace design.

OTR1

By engaging local employee ambassadors through vision sessions, the design team identified and integrated regional nuances. As the project location is 5,600 km away and separated by a 5-hour time difference, collaboration with the local project team was key to the success of the project. The Toronto team worked closely with the local client to fully understand specific needs of local users, like benching stations which were included in the solution, maintaining consistency with the existing workspace.

OTR2

The finishes in the new workspace and Town Hall infuse the space with energy, with more vibrant OpenText brand colours introduced through brand murals, accent wall colours and some furniture pieces. Client-facing areas are more sophisticated, with muted colour tones, warm wood finishes, copper and brass pendant fixtures and marble transaction tops on the reception desk. The existing spiral staircase connects the new space to the old, encouraging movement between the two. Teamwork was essential due to the project location; the team worked closely with our design-build counterparts to ensure the design vision was executed per our specifications.

Related