Designer's creative solution adapts existing footprint for modern cabane

Designer's creative solution adapts existing footprint for modern cabane

Set on a shared forty-acre site, this family cabin project was restricted by several local bylaws on new buildings. A creative solution of erecting a cabin on the existing footprint of the building, conformed to the rules while satisfying the client’s needs for new space.

Interior Designer: Lynn Brown MacGowan

Design Firm: Dlb Design

The exposed steel support was pre-built and delivered on site with building components, combining a post and beam structure with an energy efficient solution. South and west window walls meeting in the corner provided an unobstructed view of the lake and an abundance of natural light, while an east clerestory window provides cross-ventilation.

The reclaimed oak that clads the building recalls its former life on a working farm and blends with the tree bark of the surrounding forest. The concrete floor hides a radiant heating system while small bathroom fixtures and natural light give an illusion of more space overall.

Related