Connectivity, evolution of radio and employee engagement informed the design of this radio floor

Connectivity, evolution of radio and employee engagement informed the design of this radio floor

With radio and communications innovation being a foundational characteristic of their company, the client continued to think outside the box when relocating their radio studios to the second floor of their Bloor Street location. The space bridges the gap between two campus buildings and combines three functions: radio studios, workspace and an employee cafe.

Interior Designer: Laura Jones, ARIDO

Design Team: Adriana Pietropaolo, ARIDO; Sharon Turner, ARIDO

Design Firm: HOK

Project Photographer: Tom Arban, Karl Hiplolito

The design team created an isolated raised floor system that protects against vibrations from the TTC route located below, and exterior wall and window treatments mute day-to-day sounds of the surrounding urban environment. Two high-tech radio studios are positioned as focal points in the space, inspiring interaction while still providing necessary privacy for radio talent with tinted windows. The adjacent agile workspace is designed to support a 24-hour workday for employees.

radiofloor2

The cafe space is designed as a connecting boulevard with the café on one side, and the studios on the other, continuously inviting and engaging its users. With an acoustic operable wall, the centre performance lounge lends itself to performances that can be broadcast via the studios or opened to the cafe for a public performance. Neutral, fresh and contemporary architectural finishes were selected to accentuate the public-facing radio studios and additional acoustic elements were incorporated into this vibrant space.

The new staircase connects the ground floor to the second floor, something the client requested specifically, enhancing and facilitating the user experience through the space while engaging them with a display of the company’s radio artefacts. The three spaces are tied together by repeating angular elements inspired by radio waves and the use of copper accents that recall radio batteries.

radiofloor3

The space is used throughout the day for planned and spontaneous meetings and the renovation of the studios has provided one of the most technologically advanced radio spaces in Canada. In fulfilling the client's needs, the designers created a lively, dynamic space that has quickly become the most popular spot on campus.

Related