Bringing the outside in made this home feel liveable yet contemporary

Bringing the outside in made this home feel liveable yet contemporary

The clients purchased this home mid construction and were excited that it was an eco-friendly build using Insulated Concrete Form construction and radiant floor coils as the sole heat source. They loved the views of the water on each of the three levels, and the adjacent tree lined neighbourhood.

Interior Designer: Azen Bongard, ARIDO

Design Firm: Studio 8 Design Inc.

Photographer: Azen Bongard

BeachesResidence

The clients purchased this home mid construction and were excited that it was an eco-friendly build using Insulated Concrete Form construction and radiant floor coils as the sole heat source. They loved the views of the water on each of the three levels, and the adjacent tree lined neighbourhood.

With a floorplan considerably smaller than their previous home, their main concern was feeling cramped as a family of four. They also needed the home to accommodate their family business, which added to the space constraints.

BeachesResidence

The clients' other concern was that the design of the home not be too cold and modern. They had seen many new homes that felt sterile and impersonal to them, and they envisioned a space that was contemporary, yet livable and warm. In order to visually enlarge the space, the design team maximized the indoor/outdoor connection with large windows, backyard access from the ground floor, and lush plants around the space.

BeachesResidence

Minimal blinds let in an abundance of natural light, while guard glass with little hardware lets the light flow throughout the space, and the elegance of the double high space over the kitchen is emphasized by a custom sculptural light fixture that also draws the eye upwards. A barn door and wooden bar-stools soften the modern angles of the home, while the natural oak of wide planks underfoot enhances the connection to nature.

The aesthetic even spread to the storage solutions, where extensive built ins in each of the rooms were created to stow clothing and clutter away.

BeachesResidence

The design team mainly used natural materials such as wood, concrete, brick, rope, undyed wool and felt in order to create a warm, contemporary aesthetic. Each are eco-friendly options, which also emphasize the natural colour palette, while the team chose throws, pillows and carpets with lots of texture, to emphasise the handmade, human connection.

 

Related